Pénzügyeink az idő csapdájában

Pénzügyi előrelátásunk és az idő kapcsolatában érdekes kettősséget figyelhetünk meg. Egyrészt időérzékelésünk egy határon túl, tapasztalatok alapján 15-20 év, teljesen személytelenné válik. Úgy vagyunk ösztönösen „megalkotva”, hogy 15-20 év távlatában nem, vagy csak nagyon nehezen tudjuk elképzelni magunkat.

Egyszerűen nem áll rá az agyunk. Képesek vagyunk elképzelni, hogy este milyen jól fogjuk érezni magunkat, vagy, hogy milyen jó lesz a nyaraláskor, vagy még akár azt is, hogy mekkora boldogság lesz, ha 2-3 év múlva beköltözünk az új otthonunkba, megszületik a gyermekünk, de nem tudjuk elképzelni, hogy megöregszünk, nyugdíjba megyünk.

Másrészt viszont a gondtalan nyugdíjas évek anyagi biztonsága nagyban függ attól, hogy mikor kezdünk el rá felkészülni. Minél hosszabb ideig rakunk rendszeresen félre a nyugdíjas éveinkre, annál biztosabb, hogy a nyugdíjban várhatóan eltöltött 15-20 évünk pénzügyileg gondtalan lesz. Érdemes már a munkába állásunk pillanatától kezdve félretenni a nyugdíjas éveinkre, így lesz 35-40 évünk, hogy tekintélyes vagyont halmozzunk fel.